Aktuellt

Kommande träffar


Bhole Baba Ki Jai!


Välkommen till Ortalalund under sommaren!

Vi bjuder in till helgprogram och kurser under sommaren. Om du varit hos oss tidigare kan det gå bra att besöka ashramet vid andra tillfällen, men hör av dig innan om när det kan passa.


Vi söker också personer som vill bidra med Karma Yoga för Ladan som rymmer både Templet och Yogasalen. Taket på Ladan behöver åtgärdas och den som vill bidra med Karma Yoga kan kontakta Bosse på tel. 070-2184838. Snickarkunniga personer är välkomna men alla kan bidra med någonting.


Karma Yogahelg och årsmöte 24-26 maj

Sista helgen i maj ordnar vi en helg med fokus på Karma Yoga och vad som behöver tas itu med inför sommaren. Vi börjar med Aarati och Kirtanfredagen kl 19.30. Under lördagen Aarati, Kirtan och Karma Yoga. På söndagen Aarati och Kirtan kl 8.


Föreningen Haidakhan Baba Center har årsmöte på förmiddagen söndag 26 maj. Både medlemmar och icke-medlemmar är välkomna att delta, men endast medlemmar har rösträtt.

Om du vill bli medlem kan du sätta in 300 kr på föreningens pg-konto 574946-0, eller swisha till 123 660 9119. Det är också ett bra sätt att stötta vår förening som sköts ideellt och där alla inkomster går till verksamheten. Om du vill stötta upp under längre tid kan du lägga in en stående överföring på 108 kr i månaden och på så sätt bli stödmedlem.

Dagordningen skickas ut till medlemmar 2 veckor innan årsmötet. En fråga som kommer att tas upp är eventuell omvandling av föreningen till trossamfund. Om du inte kan närvara på plats i Ortalalund går det bra att vara med på årsmötet via zoom. Mejla till info@babaji.se senast dagen innan för zoomlänk.


Sommarsolståndsfirande 20-23 juni

Sommarsolståndet sammanfaller i år med midsommar, och vi firar denna årets ljusaste tid under helgen i Ortalalund.

Vi inleder med Aarati och Kirtantorsdag kväll 20 juni kl 19.30. På fredagen, midsommarafton 21 juni gör vi Paduka Puja på morgonen följt av recitation av Gayatri Mantra. Senare på förmiddagen ordnar vi en Yagya, eldceremoni, i eldtemplet i skogen. Därefter blir det Bhandara, en gemensam festmåltid. På kvällen gör vi en Puja och Kirtan, följt av gemensam Yoga för att fira att 21 juni också är den internationella yogadagen. Efter kvällsmålet samlas vi sedan kring elden för Kirtan som pågår tills fåglarna börjar sjunga i det tidiga morgonljuset.

På lördagen gör vi Linga Abhishek, Aarati och Kirtan på kvällen, och helgen avrundas efter Aarati söndag morgon 23 juni.


Yogahelg 28-30 juni

Helgen efter midsommar ordnar vi en Yogakurs med fyra yogaklasser, skogsmeditation och introduktion till bhakti och mantra. Yogan är lugn och inkännande, med betoning på avslappning, enkelhet och fördjupning. Både nybörjare och mer vana yogautövare är välkomna. Yogalärare är Henrik Wretling och kursen kostar 2500 kr (2200kr för medlemmar). Vid intresse och frågor kontakta Henrik på henrikw1008(at)gmail.com eller tel. 070-1865328.


Guru Purnima 19-21 juli

Söndag 21 juli är det fullmånen som enligt indisk tradition tillägnas Gurun. Helgen inleds med Aarati och Kirtan på fredag kväll. På lördagen Aarati, Kirtan och Karma Yoga. På söndag morgon Paduka Puja följt av Linga Abhishek och Aarati. Ta gärna med en bild på din egen Guru som kan vara med i ceremonierna.


Prana Breathing 16-18 augusti

En Andningskurs med tema Prana Breathing som leds av Bo Wahlström som haft kurser i frigörande andning sedan 1980-talet. Helgen inleds fredag kväll med en introduktion. Lördag och söndag görs en andningssession per dag. En Satsang med meditation och ceremoni i Mandiren ingår i programmet. Kostnad 3000kr (2700kr för medlemmar). Det går bra att redan nu anmäla intresse till Bosse och kontakta honom om du vill ha mer information.


Om du vill komma på våra program, anmäl dig gärna i god tid till info@babaji.se, eller på tel. till Bosse (070-2184838). Till yogahelgen och andningshelgen finns begränsat antal platser.


Till programmen med Aarati och andra ceremonier: Ta gärna med dig Prasad - torkad frukt, nötter, godis utan gelatin eller salt. Om du vill bidra med något mer till eldceremonin 21 juni hör av dig så får du veta vad som kan behövas.


Innan du lämnar Ortalalund ber vi dig bidra med Karma Yoga till den gemensamma städningen så vi lämnar platsen som vi vill finna den nästa gång.


Det sker intressanta saker under sommaren på andra håll i Europa:

I Estland invigs i juni ett speciellt Shivatempel byggt enligt gammal indisk tradition på Lilleoru Ashram i närheten av Tallinn. Invigningen sker 4-13 juni, med 10 juni som den viktigaste dagen. För info mejla till info@babaji.se.


I Schweiz sker det internationella firandet av Guru Purnima under 5 dagar 17-21 juli. För info mejla till info@babaji.se.


OM NAMAHA SHIVAYA


Tidigare träffar


Välkommen att delta i firandet av Shivaratri och Navaratri under våren!


Shivaratri 8-10 mars

Shivaratri, Shivas natt, är en gynnsam tid för meditation och kontemplation. Vi sjunger Aarati och Kirtan, och gör en ceremoni, Linga Abhishek, för Shivalingan i Mandiren. Ta gärna med vita blommor till Abhishek. Programmet börjar med Aarati och Kirtan kl 19.30 fredag 8 mars, och avslutas med gemensam Karma Yoga (städning) efter frukost söndag förmiddag 10 mars.


Navaratri 12-14 april

Navaratri, Gudinnans 9 nätter, infaller mellan 9-17 april, en tid när Gudinnans energier träder fram i naturen. Vi bjuder in till en helg i Ortalalund 12-14 april med Aarati, Kirtan, recitation av Haidiyakhandi Sapta Sati, Paduka Puja och Yagya, en vedisk eldceremoni.

Vi börjar på fredagen kl 19.30 med Aarati och Kirtan. På lördagen Aarati, Kirtan, Karma Yoga och recitation av Sapta Sati. På söndagen börjar vi med Paduka Puja och senare under förmiddagen samlas vi för Yagya i eldtemplet i skogen. Därefter vid lunchtid avrundas helgen med gemensam Bhandara, en festmåltid, följt av gemensam Karma Yoga, städning, då vi ställer i ordning platsen så som vi vill möta den igen nästa gång.


Kost och logi till självkostnadspris för medlemmar, icke-medlemmar betalar 100 kr extra/dygn. Ta med egen handduk och sänglakan. Ta gärna med blommor eller prasad, t.ex. nötter, torkad frukt eller godis utan gelatin, sött inte salt.


Om du vill bli medlem och stödja vår förening kan du swisha 300 kr till 123 660 9119 (Haidakhan Baba Center), eller sätta in pengar på pg-konto 574946-0. Ange att det handlar om medlemsavgift.


Om du vill komma till helgprogrammen skriv till info@babaji.se eller kontakta oss på tel. 070-3316361 (Malin).      


Välkommen till Ortalalund under Trettonhelgen 5–7 Januari!


Vi börjar året med att ordna en helg med Aarati, Kirtan och Karma yoga. Vi startar på fredagen 5 januari kl 19.30 med Aarati och Kirtan. På lördagen Aarati och Kirtan morgon och kväll, och under dagen Karma yoga. På söndagen Aarati på morgonen. Helgen avslutas med gemensam städning som Karma yoga.


Kost och logi till självkostnadspris, ta med egen handduk och sänglakan. Ta gärna med blommor eller prasad, t.ex. nötter, torkad frukt eller godis utan gelatin, sött inte salt.

Om du vill komma skriv till info@babaji.se eller kontakta oss på tel. 070-2184838.


Om Namah Shivaya


Aktuella datum för högtider under 2024

 

Shivaratri 8 mars
Vårnavaratri 9-17 april
Sommarsolståndet 20 juni
Guru Purnima 21 juli
Höstnavaratri 3-12 oktober
Diwali 1 november

 

Fler sammankomster annonseras fortlöpande.

Vid Navaratri brukar vi ordna vårt firande på en helg som infaller under perioden.

Särskilt under sommarhalvåret har vi spontant ordnade ceremonier och kirtan utan att det annonseras på hemsidan.

Om du vill besöka oss går det alltid att höra sig för.

 

Om Namah Shivaya!

Välkommen!


Allmän information


Varje år firas ett antal olika högtider på ashramet i Ortalalund. Vi möts även vid andra tillfällen, såsom inspirationshelger och arbetshelger. Alla är välkomna att delta.

 

Mat och logi

Det finns möjlighet att övernatta på ashramet. Vid högtider och andra sammankomster serveras tre gemensamma måltider per dag. All mat är vegetarisk.

För mat och logi tar vi 240kr/dygn för medlemmar, medan de som inte är medlemmar betalar 340kr/dygn.

 

Anmälan

Anmäl dig hit om du vill komma: info@babaji.se eller tel. 070-2184838.

 

Nyhetsbrev och facebookgrupp

Om du vill få information om kommande träffar till din mejl anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att skriva till info@babaji.se. Besök gärna vår fb-grupp Samba Sada Shiva Dham - Swedish Babaji Ashram.

 

Medlemskap

Om du vill bli medlem i vår förening, betala in 300 kr till pg-konto 574946-0 och skicka ett mejl till info@babaji.se. Eller använd swish 1236609119. Det går även att bli stödmedlem.

 

Donationer

Om du vill ge en donation kan du göra det på Stiftelsen Samba Sadashivas pg-konto 692015-1, eller med swish 1235334552. Vi som engagerar oss i ashramet gör det ideellt så alla inkomna medel går till utveckling och underhåll av ashramet. För att se vad din donation kan gå till, besök projektsidan.


Högtider och ceremonier


Följande högtider brukar firas varje år.

 • Shivaratri: Shivas natt som brukar infalla i februari-mars.

 • Navaratri: Gudinnan firas under nio dagar och nätter. Den infaller två gånger per år, en gång på våren och en på hösten.

 • Sommarsolståndet: Solen och ljuset firas den 21 juni när dagen är som längst.

 • Guru purnima: En högtid tillägnad alla våra andliga lärare som hålls i samband med fullmånen i juli.

 • Jul: Högtiden tillägnad Kristus i slutet av december när ljuset sakta börjar återvända.

 

Under högtider och andra sammankomster hålls olika typer av ceremonier från den indiska traditionen.

 • Aarati: Ljusceremoni med mantras som vanligen hålls varje morgon och kväll följt av kirtan.

 • Havan och Yagya: Vediska eldceremonier.

 • Kirtan: Mantrasång.

 • Paduka puja: Ceremoni för Shri Babajis padukas (sandaler).

 • Linga abishek: Ceremoni där vatten och blommor offras till en Shivling.


Andra aktiviteter som brukar förekomma är

 • Bhandara: En festmåltid som serveras vid högtider.

 • Karma yoga: Handlingens yoga. På ashramet hjälps alla åt med olika sysslor som att laga mat, diska, göra blomsterkransar, hugga ved med mera.