Babaji

Shri Babaji är en evig andlig mästare som i sin senaste mänskliga form var verksam 1970–84. Under dessa år besöktes han av människor från världens alla hörn och vägledde var och en, oavsett religion, mot en fördjupad andlighet och ett hängivet tjänande av sina medmänniskor. Shri Babajis vägledning är tillgänglig också idag då han kommunicerar med människor genom deras hjärtan.

 

Shri Babaji har kallats vid många olika namn, bland annat Shri Mahaprabhuji, Shri Shri 1008 Haidakhan Vale Baba och Mahavatar Babaji. Tibetanska munkar har identifierat honom som mästaren Lama Baba, och både sikher och sufier besökte honom. I väst blev han första gången uppmärksammad genom Paramahansa Yoganandas bok Autobiografi of a Yogi där han omnämns som Yogi Christ of India.

 

Shri Babajis vägledning var enkel och rättfram, praktisk och vardagsnära. Samtidigt var den mångbottnad och med fler lager av mening än vad som först kunde anas. Han kunde med små medel vägleda människor, som ofta såg olika och djupt personliga lärdomar utifrån samma situation.

 

Shri Babaji framhöll karma yoga, osjälviskt arbete med kärlek till det högsta gudomliga, som ett sätt att uppnå förändring i sitt liv och i världen i stort. I det gemensamma arbetet att ta hand om ashramet i Haidakhan kom människors bästa och sämsta sidor fram, och Shri Babaji var en katalysator för att hjälpa dem att släppa begränsningar och blockeringar, och integrera kärlek och insikter på djupet.

  

För mer läsning om Shri Babaji finns numera allt fler böcker, och ännu fler webbsidor. På det svenska ashramet har vi en del böcker till försäljning på plats, men de går också att få tag på via nätet från ashrams i andra länder. Några som kan rekommenderas är:

Babaji, Shri Haidakhan Vale Baba, av Gunnel Minett

I am Harmony, a book about Babaji, av Radhe Shyam

Encounters with Babaji, Master of the Himalayas, av Renata Caddy

Sri Babaji, Immortal Yogi of the Himalayas, av Romola Butalia

Teachings of Babaji